Bijna elke vrouw heeft het zelf gehad of kent tenminste één persoon die ze heeft gehad: blaasontsteking (ook urineweginfectie of blaasontsteking). We praten erover met onze handen omhoog omdat het met seks te maken heeft. Of?

Cystitis – mogelijke tekenen

Een branderig gevoel bij het plassen, een verhoogde behoefte om te plassen of pijn in de buik kunnen de eerste tekenen zijn van een blaasontsteking. Blaasontsteking kan zelfs het gevolg zijn van te veel seks, maar er zijn veel andere factoren die het moeilijk kunnen maken om uit het toilet te komen en het gevoel te hebben op scheermesjes te plassen.

Waar komt de blaasontsteking vandaan? – De redenen

Darmbacteriën zijn vaak de trigger voor een blaasontsteking. Vooral tijdens seks komen er veel bacteriën in ruil en is het daarom bijzonder belangrijk om alle delen van het lichaam die zich nabij de anus bevonden grondig te wassen voordat ze de vagina en dus de urethra naderen.

Omdat de urethra van een vrouw 4 cm is, wat veel korter is dan die van een man, die ongeveer 20 cm lang is, hebben vrouwen ook veel meer kans op blaasontstekingen. De anus en urethra zijn dichter bij elkaar en een infectie is daarom waarschijnlijker. Koud kan ook blaasontsteking veroorzaken. Ons immuunsysteem is in de winter vaak wat verzwakt en juist dan is het belangrijk om warm te blijven.

Als mannen tekenen van een blaasontsteking hebben, kan dit te wijten zijn aan een vergrote prostaat . Vaak kan de blaas zichzelf niet goed ledigen vanwege de uitstekende prostaat (stoornis bij het ledigen van de blaas). Hoewel vrouwen zichzelf vaak kunnen helpen met een ongecompliceerde blaasontsteking, moeten mannen bij het eerste teken onmiddellijk een arts raadplegen.

Blaasontsteking – wat helpt en hoe kan ik het voorkomen?

Nadat de oorzaken van een blaasontsteking zijn uitgelegd, rijst de vraag: wat helpt mij als ik een blaasontsteking heb en wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Seks en hygiëne

  • Om te voorkomen dat darmbacteriën de urethra binnendringen, moet hygiëne een topprioriteit zijn tijdens en na de seks. Zorg ervoor dat uw handen schoon zijn! En, zoals hierboven al beschreven, moeten lichaamsdelen en seksspeeltjes die zich in het anale gebied bevonden , worden gewassen voordat ze de vagina naderen. Een andere mogelijkheid is om een nieuw condoom te gebruiken . Of: eerst vaginale en daarna anale geslachtsgemeenschap .
  • Ga direct na de seks naar de badkamer zodat de bacteriën zo goed mogelijk uit de blaas en urethra worden gespoeld.
  • Omdat bacteriën niet noodzakelijkerwijs worden overgedragen tijdens seks, geldt de regel “niet van achter naar voren” ook voor toiletbezoek.

Warmte, ontspanning en cranberry

  • Inname van veenbessen helpt blaasontsteking te voorkomen. Bijvoorbeeld in capsulevorm of als sap, zeker als de vervelende ontsteking steeds weer terugkomt. De werkzame stof van de cranberry zorgt ervoor dat de bacteriën niet aan de wand van de blaas blijven plakken en direct weer uitgescheiden worden.
  • Omdat de buik permanent verkrampt kan zijn door terugkerende blaasontstekingen, kunnen yoga- of liefdesballen die de bekkenbodem trainen helpen.
  • Warmte is ook belangrijk: trek dikke sokken aan, kies laarzen in plaats van sneakers. Houd niet alleen je oren warm, maar ook je nieren. Over het algemeen kan warmte helpen bij het verlichten van pijn of het verlichten van krampen – haal de warmwaterkruiken en graankussens eruit!
  • Het is altijd goed om veel te drinken (tenzij uw arts u anders vertelt), bij voorkeur water of (blaas en nier) thee.
  • De blaas is een stressorgaan en een infectie is een teken dat je naar je eigen lichaam luistert. Hij zegt: Rust even uit en schakel terug. Toch hoef je niet alles zonder te doen. Meditatie helpt niet alleen om je hoofd leeg te maken en te ontspannen, het kan ook op de lange termijn je seks- en liefdesleven verbeteren. Langzame seks kan ook ontspannend zijn en biedt een alternatief voor ‘normale’ seks – een goede manier om er weer in te komen na een blaasontsteking?

Als de symptomen langer dan drie dagen aanhouden of als er bloed in de urine zit, kan het tijd zijn voor een antibioticum. Maar dan is het beslist tijd om naar een dokter te gaan!


De informatie mag in geen geval worden beschouwd als een vervanging van professioneel advies of behandeling door opgeleide en erkende artsen.


Ook interessant


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *