Het vinden van het perfecte condoom voor jou is niet alleen cruciaal voor comfort tijdens seks, maar ook voor bescherming. In onze gids helpen we u bij het bepalen van de juiste condoommaat – met meetmethoden en achtergrondinformatie over het materiaal en andere speciale kenmerken van de anticonceptiva.

Veelgestelde vragen over condoomgids:

  • Waarom een ​​condoom gebruiken?
  • Welk condoommateriaal is er?
  • Hoe kom ik erachter wat mijn condoommaat is?
  • Welke speciale condooms zijn er?
  • Hoe doe ik een condoom om?
  • Zijn er alternatieven voor het condoom?
  • Hoe veilig zijn condooms?
  • Andere belangrijke tips over het condoom

Waarom een ​​condoom gebruiken?

We gebruiken condooms om onszelf te beschermen tegen ziekte of om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Als het condoom te groot is, kan het condoom wegglijden of kan er sperma uit de zijkanten lopen en in de vagina of anus terechtkomen. Als het condoom te klein is, bestaat het risico dat het scheurt en sperma uitlekt. Daarnaast is het probleem met te kleine condooms dat ze oncomfortabel zijn voor de drager tijdens seks.

Welk condoommateriaal is er?

De grondstof die het meest wordt gebruikt voor de vervaardiging van condooms is latex gemaakt van natuurlijk rubber. De veelal doorzichtige standaardcondooms zijn vaak bevochtigd, zodat ze tijdens het vrijen gemakkelijker over de penis kunnen worden getrokken en comfortabel kunnen schuiven. Houd er rekening mee dat uw latex condooms geen massageolie of andere vettige glijmiddelen gebruiken, anders wordt het condoom poreus en biedt het geen bescherming meer. Mensen met een latexallergie , zowel mannen als vrouwen, kunnen latexvrije condooms van polyurethaan of polyisopreen gebruiken. Dit zijn twee kunstmatig geproduceerde stoffen die ook mensen met een allergie de mogelijkheid bieden om beschermd te genieten.

Hoe kan ik mijn condoommaat correct opmeten?

hoe meet ik mijn condoommaat?

Waarschijnlijk de belangrijkste variabele bij het kopen van een condoom is de maat. Het hangt ervan af of het condoom stevig is en de nodige bescherming biedt. De grootte van de penis speelt de hoofdrol bij het kiezen van een condoom. De eenvoudigste manier om uw penis te meten is met een meetlint om de juiste condoommaat voor u te vinden – voor meer comfort en bescherming! En zo werkt het:

STAP 1 – Pak een meetlint. Je penisomtrek meet je dan eenvoudig met het meetlint. 

STAP 2 – Meet en bepaal de condoommaat : Om te meten moet de penis rechtop staan. Plaats het meetlint om de penis, idealiter in het midden, en lees de afmetingen van de penisomtrek.

STAP 3 – Vind het perfecte condoom : Heeft u uw condoommaat gemeten? De standaardmaat van een condoom is 52 mm. Dit is ook de meest voorkomende op de markt. Daarnaast zijn er ook de XXL- of Kingsize-versies en versies in het klein. Omdat elke penis anders is, zijn condooms ook verkrijgbaar in specifieke maten, op maat gemaakt voor uw penis.

Welke speciale condooms zijn er?

De klassiekers onder de condooms zijn veelal gemaakt van transparante latex, licht bevochtigd en hebben een reservoir. Sommige van de klassieke condooms  zijn soms ook bedekt met noppen of groeven aan de buitenkant om de stimulatie voor de passieve partner intenser te maken. We laten je zien welke condooms er nu nog meer verkrijgbaar zijn:

  • Met smaak: condooms met aroma ruiken niet alleen aangenaam, ze zijn ook een verwennerij voor het gehemelte tijdens orale seks. Wanneer je je penis pijpt, ben je beschermd tegen het risico op infectie en kun je ook genieten van oraal plezier.
  • Extra groot: de gemiddelde breedte (de nominale breedte genoemd) voor condooms is 52 mm en is de meest voorkomende. Natuurlijk moeten er ook condooms zijn voor grotere en kleinere penissen. De meeste fabrikanten hebben dan ook een groot assortiment condooms, met een grote variatie aan maten . Zodat er voor ieder wat wils is van groot tot klein.
  • HEX condooms : Geïnspireerd door de natuur ontwikkelde fabrikant Lelo het innovatieve condoom op basis van grafeen, gecombineerd met de voordelen van natuurlijke latex, die de condooms transformeren in ongelooflijk sterke en tegelijkertijd emotioneel intense wonderen. Het bijzondere aan grafeen is de honingraatstructuur, die zorgt voor zijn buitengewone sterkte. Binnenin de HEX condooms zit een flinterdunne coating, die er ook voor zorgt dat de condooms niet meer kunnen wegglijden. Van binnen gestructureerd en van buiten glad.
  • Voor meer gevoel: Veel condooms zijn ontworpen met extra dunne , maar robuuste wanden zodat mannen meer kunnen voelen tijdens seks. Velen klagen dat ze niet veel zouden voelen met een condoom en dat ze geen orgasme zouden krijgen. Dit kan verholpen worden door extra dunne condooms.
  • Langer liefde: Er zijn ook condooms die extra zijn voorzien van benzocaïne , een plaatselijke verdoving. Dit belooft aanhoudende seks, omdat het de gevoelige penispunt licht verdooft zonder de emotionele ervaring te verminderen..

Hoe kan ik het condoom correct omdoen?

Hoe meet je een condoommaat?
  1. Scheur de condoomverpakking open met uw vinger. Gebruik uw tanden of een scherp voorwerp niet, omdat dit het condoom kan beschadigen.
  2. Controleer voordat u het omdoet in welke richting het condoom kan worden afgerold. Om dit te doen, rolt u het condoom gewoon voorzichtig met uw vingers kort in beide richtingen. Om om te doen, houdt u het condoom boven aan het reservoir vast (het sperma wordt later in het reservoir opgevangen) en knijpt u het samen. Dit betekent dat er minder risico is dat er te veel lucht in de condoomtip achterblijft nadat u deze heeft omgedaan. Vergeet niet de voorhuid terug te trekken voordat u deze aantrekt
  3. Bij het uitrollen  wordt het condoom bovenop de penispunt geplaatst, het reservoir wordt met twee vingertoppen aan de ene hand vastgehouden, terwijl de andere hand het condoom begint af te rollen. Als de voorhuid eerst werd teruggetrokken voordat deze werd aangetrokken, kan deze nu weer naar voren worden geduwd, waardoor de kans kleiner is dat het condoom breekt. U kunt een beetje glijmiddel op waterbasis op de penis smeren voordat u deze aantrekt om het afrollen nog gemakkelijker te maken.
  4. Als het condoom tijdens het vrijen afglijdt, gebruik dan een nieuw condoom . Als je ook overstapt van anale naar vaginale seks, moet je ook van condoom wisselen.
  5. Om het condoom na de seks te verwijderen , trekt u eerst de penis uit de vagina of anus. Het is het beste om het met je vinger vast te houden, zodat het condoom niet per ongeluk in de vagina of anus blijft zitten. Bij het afvallen kunt u het beste gaan staan ​​zodat er niet zo veel sperma uit kan druppelen. Houd het reservoir met één hand vast en trek er voorzichtig aan terwijl u met de andere hand de bovenkant van het condoom vasthoudt. Het condoom kan eenvoudig met het huisvuil worden weggegooid.

Zijn er alternatieven voor het condoom?

Naast condooms zijn er nog een aantal andere maatregelen om zwangerschap te voorkomen. Om jezelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen kun je een condoom niet vermijden. Omdat ze de veiligste en gemakkelijkste methode zijn en veel bescherming bieden. De enige andere manier om tijdens orale seks te worden beschermd tegen ziektes is met likdoekjes.

Hoe veilig zijn condooms?

De Pearl Index kan worden gebruikt om te bepalen hoe veilig een condoom is. Om de beschermingsfactor van individuele anticonceptiva te bepalen, gaat de Pearl Index uit van 100 vrouwen die een jaar lang hetzelfde anticonceptiemiddel gebruiken. Als er in deze periode drie zwangerschappen plaatsvinden, is de Pearl Index 3. Een Pearl Index van 0,1 betekent dat één op de 1000 vrouwen die een jaar lang hetzelfde anticonceptiemiddel gebruiken, zwanger wordt. Daarom geldt:  hoe kleiner de Pearl Index, hoe veiliger de anticonceptiemethode. De Pearl Index voor condooms ligt tussen de 2 en 12.

Belangrijke condoomtips op een rij

  • Open condooms niet met je tanden, schaar of andere scherpe voorwerpen, omdat deze het condoom beschadigen en onbruikbaar maken
  • Bewaar condooms niet alleen in portemonnees of broekzakken, maar op een veilige plek, droog en donker.
  • Condooms dienen altijd voorzien te zijn van de CE-markering aan de buitenkant en een herkenbare houdbaarheidsdatum. Als een van deze dingen niet is bedrukt, kun je het beste met je handen van dit condoom afblijven.
  • De meeste condooms gaan tot 4 jaar mee als ze op de juiste manier worden bewaard. Bij teveel blootstelling aan warmte en licht wordt de houdbaarheid navenant verkort.
  • Alleen gebruiken met in water oplosbare, niet-vette smeermiddelen , anders wordt het materiaal poreus en vervalt het beschermende effect.
  • Rol op de penis, niet eerder.
  • Condooms zijn meestal gemakkelijk af te rollen, zo niet, dan komt dat omdat het de verkeerde kant op is gerold.
  • Doe nooit twee condooms tegelijk om en gebruik een condoom nooit meer dan één keer.

Als je vragen of tips hebt over condooms, laat ze dan aan ons achter in het opmerkingenveld hieronder.


Ook interessant


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *